Vetenskapsrådet utvecklar ett nytt verktyg för att söka i och analysera metadata, data om data, för register som används i registerbaserad forskning. Verktyget innehåller metadata om både register och ingående variabler.
Metadataverktyget RUT ska möjliggöra bättre och mer precist underlag för att begära ut data för forskning från registerhållare. Den version av verktyget som för närvarande finns tillgänglig är en testversion med begränsad funktionalitet och endast ett mindre antal register.
Vill du vara med och testa?
Du som forskare eller registerhållare är mycket viktig för vårt arbete med att utveckla metadataverktyget RUT. En testversion finns tillgänglig för testanvändare som registrerat sig och erhållit inloggningsuppgifter.
Bli testanvändare av RUT – ansök om ett testkonto.
Hitta rätt register och registervariabler
Syftet med verktyget är att underlätta identifieringen och värdering av register och registervariabler. Det ska ge tillgång till strukturerad information om variabler med tillhörande metadata i de register som finns kopplade till verktyget. Till exempel kommer du att kunna hitta information om vilka värdemängder som använts men inte vilka värden som samlats in.
Alla register i verktyget är strukturerade enligt en modell som kallas Generic Statistical Information Modell (GSIM). Modellen gör det möjligt att jämföra den faktiska betydelsen av variabler i olika register.
Målet är att alla myndighetsregister, kvalitetsregister och i viss mån även biobanker som används frekvent i registerbaserad forskning ska finnas kopplade till verktyget. Med hjälp av det kommer du som forskare att kunna utvärdera vilka register och variabler som stöttar din frågeställning. Verktyget kommer också kunna skapa användbara underlag för forskares kontakter med etikprövningsnämnden och med registerhållare.
Läs mer om hur verktyget fungerar i manualen (pdf).
Så går det till
En viktig funktion i verktyget är möjligheten att söka efter variabler utan att känna till variablernas exakta namn eller i vilka register de finns. Du kan med hjälp av fritextsökning få träff på deras namn, beskrivning eller definition och kan se i vilka register matchande variabler förekommer. Du kan också söka i olika registers variabelförteckningar.
I testversionen finns också ett stöd för att analysera registers struktur och variablers betydelse och få mer utförlig information om både aktuella och historiska värdemängder och för vilka populationer och insamlingscykler variabeln används.
De variabler som är intressanta för dig kan du spara i en urvalslista och där du kan välja ut exakt de insamlingscykler som är relevanta. Din urvalslista kan exporteras till Excel-format. I testversionen kommer dina sökningar och urval inte att sparas, och Excellistan som genereras kommer ännu inte att kunna användas i kontakt med registerhållaren.
Nästa steg
De användarsynpunkter som kommer in under testperioden kommer bland annat att hjälpa oss att förbättra verktygets användbarhet. I framtiden kommer Vetenskapsrådet även tillsammans med registerhållarna att utveckla modeller för hur resultatet av en sökning och analys i verktyget ska kunna användas när du kontaktar en registerhållare för att begära ut data.
Om testversionen av RUT
- Testversionen innehåller metadata från ett mindre antal register, bland annat myndighetsregister och kvalitetsregister.
- Metadata i testversionen är inte kvalitetssäkrat.
- Sökresultat och variabellistor i testversionen kan ännu inte användas som underlag för att begära ut data från registerhållarna.
- Under testanvändningen kommer alla sökresultat raderas när du loggar ut.
- Rekommenderade webbläsare är Chrome, Firefox, Safari och IE11 (Edge).
Registerbaserad forskning & Vetenskapsrådet
Regeringen gav år 2013 Vetenskapsrådet i uppdrag att förbättra tillgängligheten till register och underlätta användningen av registeruppgifter i forskning. Uppdraget återrapporterades i december 2016.
Arbetet med uppdraget kan delas in i tre separata delar:
- Inrättande av ett registerdataråd.
- Tillhandahållande av informations-, rådgivnings- och utbildningsfunktion för registerforskning.
- Förbättrad tillgänglighet till register för forskningsändamål genom samordning av data.